Svijet
0

Ahmadinedžad: Uskoro "posljednji korak" u nuklearnom programu

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak da će njegova zemlja uskoro učiniti "posljednji korak" u provedbi svoga nuklearnog programa, javila je iranska zvanična novinska agencija ne pojašnjavajući šta bi taj korak značio.

Predsjednik Irana nije izjavio šta će biti "posljednji korak", ali su iranske vlasti saopćile da će nastaviti sa svojim atomskim planovima usprkos pozivima UN-a da prekine obogaćivanje urana, za koje Zapad vjeruje da je dio plana stvaranja atomske bombe, prenosi Reuters.

Teheran, koji tvrdi da su njegovi ciljevi miroljubivi, sada se suočava s eventualnim sankcijama zbog ignoriranja UN-ovih zahtjeva, ali još nema nikakvog sporazuma unutar Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s mogućim sankcijama.

"Iranska nacija će poduzeti svoj posljednji korak u nuklearnom pitanju", navela je zvanična novinska agencija Irna Ahmadinedžadove riječi.

Predsjednik je ranije tvrdio da će Iran proslaviti nuklearna dostignuća do kraja iranske godine, koja se završava u martu 2007.godine.