Svijet
0

Ahmadinedžad u Bakuu razgovara s Alijevim o strateškim pitanjima

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad stigao je u utorak u Azerbejdžan u prvu zvaničnu posjetu ovoj bivšoj sovjetskoj republici na Kavkazu bogatoj energentima, koja je u središtu borbe utjecaja između Teherana i Washingtona.

"Azerbejžan je prijatelj Irana. Naše zemlje dijele zajedničku kulturu, vjersku i kulturnu prošlost", izjavio je iranski predsjednik, a objavila televizija Press TV.

Očekuje se potpisivanje bilateralnih sporazuma, naročito u domenu energije i transporta.

Azerbejdžan održava diplomatske i trgovinske odnose s Iranom, ali je postao ključni američki partner na Kavkazu, a Ahmadinedžad bi, prema mišljenju analitičara, trebalo da izrazi zabrinutost zbog prozapadnih opcija Bakua.

Dva predsjednika bi trebalo da razgovaraju o ruskom prijedlogu Amerikancima da koriste azerbejdžansku radarsku stanicu u Gabali, koju su gradili Sovjeti, kao alternativu za postavljanje radarske stanice u Republici Češkoj u okviru budućega američkog antiraketnog štita.

Washington bi mogao izabrati Azerbejdžan kao bazu u eventualnoj operaciji protiv Irana, iako Baku energično odbacuje glasine kako bi dozvolio SAD-u da koristi njegov teritorij za napad na neku treću zemlju.