Svijet
0

Ahmadinedžad proglasio Iran svjetskom silom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je u utorak u govoru povodom 30. godišnjice iranske islamske revolucije da je njegova zemlja sada svjetska sila.

"Ovdje zvanično proglašavam da je Iran postao svjetska sila, ali mi ćemo koristiti našu moć samo za mir, bratstvo i pravdu", izjavio je Ahmainedžad u govoru na kraju masovnog skupa u Teheranu kojim je obilježena godišnjica revolucije iz 1979. koja je uspostavila Islamsku Republiku Iran, javila je DPA.

Izjavio je da je njegova zemlja preživjela godine sankcija, pa čak i vojnih prijetnji od drugih i da je sada stabilnija nego ikada.

"Islamska revolucija moćnija je nego 1979. Ona ja sada živahna kao 15-godišnjak i ustrajna kao 60-godišnjak", izjavio je Ahmadinedžad

"Islamska revolucija nije samo donijela zemlji slobodu i nezavisnost nego joj je također vratila njezin islamski identitet", kazao je.

Ahmadinedžad je još izjavio da prijetnje Zapada, u obliku sankcija ili vojnih napada, više neće donositi nikakvu štetu i da iranski narod njima neće biti zaplašen.

Sudeći po državnim medijima, milioni ljudi širom zemlje i stotine hiljada u prijestonici okupili su se na mitinzima obilježavanja godišnjice revolucije.

U Teheranu su demonstranti uzvikivali parole kao što su "Smrt Americi!" i ponavljali svoju solidarnost s islamskom vladom.

Iranska vlada smatra skupove obilježavanja godišnjice znakom narodnog otpora Zapadu, posebno Sjedinjenim Državama, i znakom njegove spremnosti da nastavi putem nezavisnosti.