Svijet
0

Ahmadinedžad pred rastućim kritikama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski vrhovni vođa nadglasao je svog predsjednika naređujući mu da provede zakon o snabdijevanju gorivom udaljenih sela. Iran je zabilježio najhladniju zimu u više godina a parlament je ratifikovao zakon da oslobodi dodatna sredstva za snabdijevanjem gorivom ruralnih područja koja su iskusila nestašice.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odbio je, međutim, da ga provede, što je nagnalo predsjednika parlamenta da se obrati vrhovnom vođi.

Dopisnik BBC-a javlja da je akcija ajatolaha Alija Hameneija rijetko javno poniženje za predsjednika Ahmadinedžada. Dopisnik Jon Leyne iz Teherana javlja da se Ahmadinedžad našao pod rastućim kritikama zbog svog bavljenja krizom.

Najveći problem su nestašice gasa, što je dovelo do smanjenja pritiska, ili do prekida ukupnog snabdijevanja u nekim mjestima. Vrhovni vođa se složio da zakon treba biti proveden i njegovo pismo u kojem to naređuje pročitano je u parlamentu.

Javljeno je da su najmanje 64 osobe poginule i da su deseci hiljada ljudi odsječeni od svijeta velikim sniježnim olujama. Temperature su pale čak i na minus 24 stepena Celziusa a o prvi put je u kolektivnom pamćenju zemlje viđen snijeg u južnim pustinjama. Kritičari predsjednika postali su glasniji, dok se prijetnja rata s Amerikancima ili Izraelom povukla.

Politička borba se usijala jer se parlamentarni izbori očekuju za dva mjeseca, javlja dopisnik BBC-a.