Ponovio radikalne stavove
0

Ahmadinedžad opet negirao holokaust i kritikovao homoseksualce

Klix.ba
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ne prestaje šokirati svojim kontroverznim izjavama. U intervjuu za CNN, Ahmadinedžad je ponovio svoje radikalne stavove o holokaustu, Izraelu, homoseksualcima..

Iranski predsjednik je u razgovoru sa Piersom Morganom kazao da ne želi osuđivati istrebljenje Jevreja tokom Drugog svjetskog rata koje je provodila nacistička Njemačka.

"Šta god da se u povijesti desilo ili nije desilo, ne želim to osuđivati. Zašto bih to uradio? Istraživači i učenjaci moraju biti slobodni da provedu istraživanja i analize o bilo kojem historijskom događaju", kazao je Ahmadinedžad.

Govoreći pred grupom urednika u New Yorku, gdje će prisustvovati Generalnoj skupštini UN-a, Ahmadinedžad je kazao da za Izrael nema mjesta na Bliskom istoku.

"Za razliku od Irana koji postoji već više od hiljadu godina, Izrael postoji tek šest decenija. Oni nemaju korijena u historiji", kazao je iranski predsjednik.

Na pitanje šta bi uradio da ga Izraela napadne, kazao je: "Svaka nacija ima pravo da se brani, ali postavljam ja vama sada pitanje. Zašto svijet funkcioniše tako da individualac može dozvoliti sebi da prijeti bogatoj i zemlji koja ima svoje korijene u povijesti, kao što je slučaj s Iranom".

Morgan i Ahmadinedžad su se dotakli i homoseksualnosti koja je, prema mišljenju iranskog vođe, proizašla od tvrdokornih kapitalista koji ne cijene prave ljudske vrijednosti.

"To je veoma ružno ponašanje koje su svi poslanici i sve vjere zabranili", kazao je. U razgovoru za CNN ismijavao je političke stranke i političare koji odobravaju homoseksualizam samo kako bi dobili nekoliko ekstra glasova.

Kritikovao je zapadne sile zbog sankcija koje su nametnule Iranu zbog nuklearnog programa te zato što su dozvolile filmskim stvaraocima da ismijavaju poslanika Muhameda referirajući se na film "Nevinost muslimana".