Svijet
0

Ahmadinedžad o posjeti američkom univerzitetu Kolumbija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad ocjenio je da negativni prijem na koji je on naišao na njujorškom univerzitetu Kolumbija, nije nanio nikakvu štetu Islamskoj Republici, nego je umanjio američki ugled u inostranstvu, prenijela je iranska državna televizija.

Ahmadinedžad je u subotu uvečer kazao kako je tokom njegovog izlaganja na njujorškom univerzitetu svijet bio svjedok "veličine iranske nacije" u suočavanju sa "uvredama" njegovih domaćina u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Uz Božiji blagoslov, situacija na univerzitetu Kolumbija pokazala je njihovu agresivnu i zlokobnu sliku. Vratilo im se kao bumerang. Ono što se dogodilo bilo je tačno suprotno onome što su njihovi plitki umovi pretpostavljali", rekao je iranski predsjednik sinoć, po povratku iz posjete SAD i Latinskoj Americi, prenijela je američka novinska agencija Asossiejtid pres (AP).

Iranski predsjednik izazvao je niz kontroverzi i oštre proteste jevrejske zajednice u Njujorku, kada se u ponedeljak pojavio za govornicom na univerzitetu Kolumbija, gdje je, pokušao da ublaži kritike na račun politike vlasti u Teheranu i objasni razloge zbog kojih Islamska Republika insistira na razvoju nuklearnog programa.

Prije Ahmadinedžadovog predavanja, predsjednik Kolumbije Li Bolindžer predstavio je iranskog lidera kao "otjelotvorenje bezvrjednog i surovog diktatora", koji je "bestidno drzak ili nevjerovatno neobrazovan" zbog svog negiranja holokausta.

Bolindžer je, također, rekao da je Ahmadinedžadovo istupanje pred studentima Kolumbije najbolji pokazatelj "privrženosti te institucije slobodi govora i javnih nastupa".

Bolindžerova oštrina prikom predstavljanja Ahmadinedžada na Kolumbija univerzitetu je odmah izazvala kritike u Iranu i drugim zemljama u svijetu.

Po AP, Iranci su bili zaprepašćeni Bolindžerovim komentarima koje ocjenjuju kao potvrdu njihove ranije predstave o Sjedinjenim Američkim Državama kao "siledžiji".

Ahmadinedžad koji je boravio u Njujorku na 62. zasjedanju Generalne skupštine Ujednjienih nacija je, ipak, ocJenio da posjeta predstavlja "visoko dostignuće" jer je agresivna najava na Kolumbiji bila u kontrastu sa njegovim učtivim odgovorom.

"Mislim da su počinili veliku grešku. Oni su žrtvovali prestiž čitavog svog sistema", rekao je iranski predsjednik.

U prethodnom intervjuu na državnoj televiziji Ahmadinedžad je uputio vremenski neograničen poziv američkom predsjedniku Džordžu Bušu da održi predavanje na nekom univerzitetu u Iranu, ukoliko ikada posjeti Islamsku Republiku.

"Ukoliko njihov predsjednik (Buš) planira da putuje u Iran, mi ćemo mu omogućiti da održi govor" na univerzitetu, kazao je Ahmadinedžad.