Svijet
4

Ahmadinedžad: Neću biti kandidat na predsjedničkim izborima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši iranski ultrakonzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad (od 2005. do 2013. godine) rekao je danas da neće biti kandidat na predsjedničkim izborima u maju 2017. godine, dan nakon izjave vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, kojom ga poziva da se ne kandidira.

"Zahvaljujući na vašim važnim izjavama (...) i za implementaciju vaše želje, informiram vas da nemam namjeru učestvovati na predsjedničkim izborima sljedeće godine", napisao je Ahmadinedžad u pismu adresiranom na ajatolaha Hameneija koje su objavili iranski mediji.

"Izvjesni gospodin je došao da me vidi. Zbog njegovog ličnog interesa i interesa zemlje nisam mu rekao da ne učestvuje" rekao je u ponedjeljak ajatolah Ali Hamenei, ne spominjući Ahmadinedžada.

Mahmud Ahmadinedžad je rekao da je susreo ajatolaha Hameneija 30. augusta.

Povlačenje Ahmadinedžada dolazi kada je drugi konzervativac Mohsen Rezaji, bivši šef Čuvara revolucije, elitne vojske režima, najavio u ponedjeljak svoje povlačenje iz predsjedničke utrke.

Aktuelni umjereni predsjednik Hassan Rohani, izabran 2013. godine, bi trebalo da traži posljednji četverogodišnji mandat od birača, naveo je AFP.