Svijet
0

Ahmadinedžad ne može na "nultu tačku"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njujorške vlasti odbile su zahtjev iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da položi vijenac na mjestu srušenoga World Trade Centra, saopćila je njujorška policija u srijedu. Prema navodima njujorške policije, Ahmadinedžad tamo ne može otići iz sigurnosnih razloga.

Prema riječima glasnogovornika policije Paula Brownea, zahtjev iranskog predsjednika odbijen je zbog radova koji su tamo u toku, zbog čega je mjesto trenutno zatvoreno.

Ahmadinedžad, koji će iduće sedmice u New Yorku učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, želio je da tokom boravka u SAD obiđe i mjesto na kom su u napadima na SAD 11. septembra 2001. srušene kule WTC-a.

Odluka da Ahmadinedžadu ne bude dozvoljeno da dođe na "nultu tačku" donesena je iz sigurnosnih razloga, na sastanku njujorške policije, tajnih službi i lučkih vlasti, navodi se u saopćenju njujorške policije.

Rudy Giuliani, gradonačelnik New Yorka u vrijeme napada, rekao je da Ahmadinedžadu nikako ne bi trebalo dozvoliti da posjeti taj dio New Yorka.

"To je čovjek koji je prijetio SAD-u i Izraelu, koji pruža utočište sinu Bin Ladena i drugim liderima al-Qaide, koji daje oružje iračkim pobunjenicima i koji razvija nuklearno oružje. Pomagati mu da izigrava turistu na 'nultoj tački', mjestu koje je sveto za sve Amerikance, bilo bi uvredljivo", rekao je Guliani.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe kazao je u srijedu da je posjeta Ahmedinedžada području 'nulte tačke' "stvar grada New Yorka", ali da se čini "više nego čudnim da predsjednik zemlje koja sponzorira terorizam posjeti" to mjesto.

Ahmadinedžad je predložio i javnu debatu s predsjednikom SAD-a Georgeom Bushom tokom svog boravka u SAD.