Svijet
0

Ahmadinedžad na turneji po latinoameričkim zemljama

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je jučer doputovao u Nikaragvu, razgovarao je s predsjednikom Danijelom Ortegom i istakao da dvije države dijele zajednička interesovanja, ali i neprijatelje.

Ahmadinedžad je nazvao ljevičarskog predsjednika simbolom pravde u Nikaragvi i ocijenio da je neophodno da dvije države "pruže jedna drugoj ruku", uzimajući u obzir "zajednička interesiranja, zajedničke neprijatelje i zajedničke ciljeve".

Ortega je najavio da će s Ahmadinedžadom potpisati sporazume u cilju smanjenja siromaštva u Nikaragvi, inače drugoj najsiromašnijoj državi na zapadnoj hemisferi poslije Haitija, ali nije otkrio druge detalje tih ugovora.

"U našoj iranskoj braći imamo narod, vladu i predsjednika koji su spremni da se pridruže narodu Nikargve u velikoj borbi protiv siromaštva", rekao je Ortega.

Iranski predsjednik je jučerašnjom posjetom Karakasu, gdje je razgovarao s predsjednikom Hugom Chavezom, započeo turneju po latinoameričkim zemljama, s ciljem jačanja veza s ljevičarskim vladama koje se zalažu za smanjenje utjecaja Washingtona u regionu.

Ahmadinedžad će sutra posjetiti Ekvador gdje će prisustvovati inauguraciji novog šefa države Rafaela Korea, još jednog kritičara američke vanjske politike, prenijela je agencija Reuters.

Komandant Iranske revolucionarne garde Jahja Rahim Safavi izjavio je da su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Izrael "osovina zla" u svojim pokušajima da stvore razdor između muslimanskih vjerskih zajednica, šiita i sunita.

Američki predsjednik George Bush, u svom govoru pred oba doma Kongresa, u januaru 2002. nazvao je Iran, Sjevernu Koreju i Irak "osovinom zla" koja je prijetnja za ostatak svijeta.

Washington optužuje Iran da podržava teorizam, kao i da nuklearni program razvija u cilju proizvodnje atomske bombe, što Teheran odlučno demantira, podsjetila je britanska agencija.