Svijet
0

Ahmadinedžad: Liderima SAD-a, Britanije i Izraela treba suditi za zločine

FENA
Liderima Sjedinjenih Država, Britanije i Izraela treba suditi kao ratnim zločincima, rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u obraćanju meštanima u pokrajinskom gradu Halhalu.

Ahmadinedžad je kazao da američkim i britanskim vođama treba suditi zbog podrške i učestvovanja u zločinima u Libanu, kao i da generalni sekretar UN-a Koffi Annan treba protiv njih da pokrene postupak pred međunarodnim sudovima.

Ahmadinedžad je podvukao da je VS UN-a postalo oruđe u rukama velikih sila i da SAD i Britanija zbog podrške zločinima u Libanu nisu podobni i dalje sjediti u međunarodnim tijelima kao što je Vijeće sigurnosti UN-a, te da ih zato iz tog organa treba izbaciti, javila je Irna.

Šef iranske države čestitao je Hezbolahu na pobjedi u Libanu rekavši: "Otpor Hezbolaha prekinuo je mit da su cionisti i njegovi sponzori nepobjedivi, ujedno otkrivši svijetu njihovo pravo i opasno lice i takozvano zalaganje za demokratiju."

"Pobjeda i herojski otpor Hezbolaha u Libanu ima ogromnu vrijednost za svijet islama", rekao je Ahmadinedžad.

Predsjednik je pozvao Ujedinjene narode da pripaze na eventualne buduće zločine tih sila, koje će sigurno, kao je istakao, pokušati da nadoknade za užasan poraz.

Ahmadinežad se nalazi na turneji po iranskim pokrajinama.