Svijet
0

Ahmadinedžad: Iran će braniti svoje pravo do kraja

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u petak da će Iran braniti svoje pravo do kraja, dan nakon objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se konstatira da Iran nije obustavio obogaćivanje urana.

"Veliki iranski narod neće uzmaknuti ni za korak", kazao je on.

"Ako uzmaknemo samo jedan korak, neprijatelji će za toliko napredovati. Ako se odupremo, oni će uzmaknuti", kazao je Ahmadinežad, prenosi agencija Isna.

U četvrtak je direktor IAEA-e Mohamed el-Baradei podnio izvještaj u kojem se navodi kako se Iran nije povinovao zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a da obustavi svoje aktivnosti obogaćivanja urana.

Ovaj izvještaj bi mogao izložiti Teheran novim međunarodnim sankcijama.

Prkoseći izvještaju IAEA-e i zahtjevu Vijeća sigurnosti, Iran je u četvrtak objavio kako želi pustiti u rad 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana u maju 2007.

Iran nastavlja obogaćivanje urana u jednoj pilot-tvornici na površini zemlje u Natanzu, u centralnom dijelu zemlje.

Izgrađena su postrojenja i ispod površine zemlje u Natanzu, dvije kaskade od 164 centrifuge koje rade "na prazno", a još dvije se instaliraju na istom mjestu.

Izvještaj IAEA-e precizira da Iran obogaćuje uran u svojoj pilot-tvornici na površini zemlje, na nivou manjem od 5 posto, što je puno manje od 90 posto koliko je neophodno da bi se napravile atomske bombe.