Austrija
0

Ahmadinedad ponovo optužen za umiješanost u ubistvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Austrijski poslanik u četvrtak je ponovo optužio iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada za umiješanost u ubistvo kurdskih političara u Beču 1989.godine. Iran međutim i dalje negira svaku umiješanost u ta ubistva.

Portparol Zelenih Peter Pilc poziva se na svjedočenje jednog njemačkog trgovca oružjem prema kojem je Ahmadinedjadu u Beču dostavio oružje povezanos ubistvom Abdel Rahmana Gasemlua, generalnog sekretara Demokratske partije iračkog Kurdistana, i dvojice njegovih saradnika. Oni su ubijeni 13. jula 1989. u Beču.

Svjedok koji je saslušan 2006. dok je bio u zatvoru u Trstu, rekao je da je 1989. imao redovne kontakte s iranskim službama vezano za trgovinu oružjem.

On tvrdi da je malo prije tih ubistava isporučio lako naoružanje na sastanku u iranskoj ambasadi u Beču kojem je prisustvovao i Ahmadinejad.

  • Treći susret se dogodio u iranskoj ambasadi tokom prve sjednice jula 1989. Bila su prisutna trojica Iranaca uključujući i Mahmuda koji je kasnije postao predsjednik Irana, rekao je taj svjedok na osnovu kopije saslušanja koju je novinarima pokazao Pilc. Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova i bečko tužilaštvo nisu bili u mogućnosti da potvrde agenciji France press da postoji to svjedočenje, prenose u četvrtak agencije.

Pilc je još 2005. iznio svjedočenje jednog iranskog novinara o umiješanosti Ahmadinejada u ta ubistva, ali austrijske vlasti nikada nisu potvrdile da je sadašnji iranski predsjednik u navedeno vrijeme boravio u Beču.