Procurili dokumenti
0

Agenti FBI slali obnažene fotografije, prisluškivali i krali

SRNA
Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je disciplinske postupke protiv agenata koji su putem službenog telefona slali obnažene fotografije, prisluškivali kancelariju svog šefa i odlazili u salone za masažu, navodi se u dokumentu, koji je procurio u javnost.

Slučajevi "kršenja discipline" kreću se od slanja obnaženih fotografija do mnogo ozbiljnijih - poput krađe i prekršaja sa vatrenim naoružanjem. Pominju se i drugi prekršaji kao što su prevara, loše postupanje sa dokazima, krađa i neovlaštena upotreba baze podataka FBI radi potrage za informacijama o prijateljima i porodici.

Neimenovani agenti su suspendovani ili otpušteni iz službe.

U jednom od slučajeva agent je sa ličnog mobilnog telefona poslao obnažene fotografije na brojeve nekoliko zaposlenih. Prema internom izvještaju, incident je izazvao "ogovaranja" i "time utjecao na dnevne aktivnosti nekoliko jedinica".

U drugom incidentu agent je putem službenog telefona slao tekstualne poruke sa eksplicitnim sadržajem kolegi. Jedna žena - član FBI - slala je svoje obnažene fotografije na telefon supruge svog bivšeg momka.

Agent FBI je suspendovan s posla na 14 dana, jer je platio "seksualne usluge" tokom posjete salonu za masažu.

Slučaj, koji se razlikuje od ostalih, jeste otpuštanje službenika zbog neprofesionalnog ponašanja nakon što je otkriveno da je prisluškivao kancelariju svog nadređenog.