Svijet
0

Agent FBI-a: Sadam loše proračunao namjere Busha

FENA
Bivši irački predsjednik Sadam Husein svjesno je stvarao sliku jakog Iraka s oružjem za masovno uništavanje, jer je vjerovao da SAD neće izvršiti agresiju na njegovu zemlju, izjavio je agent FBI George Piro koji je s njim razgovarao.

U emisiji televizije CBS "60 minuta", koja će biti emitirana u nedjelju, Piro je prepričao sadržaj svojih razgovora sa Sadamom nakon njegovog hapšenja u decembru 2003.

On je naveo da je Sadam - koji 2006. godine obješen zbog zločina protiv čovječnosti - želio da održava imidž jakog Iraka radi odvraćanja Irana, historijskog protivnika, od neprijateljske akcije.

"Rekao mi je da je u početku loše proračunao namjere predsjednika Busha. Mislio je da će SAD uzvratiti istom vrstom napada kakvu su preduzele 1998. godine - četverodnevnim napadom iz zraka", naglasio je Piro.

"On je tada preživio i želio je da prihvati tu vrstu napada", dodao je Piro, prema sinoć objavljenom dijelu njegovog intervjua.

Na pitanje novinara CBS-a da li je Sadam očekivao da će doći do napada SAD-a, Piro je odgovorio da irački diktator "u početku" nije vjerovao u to, prenio je Reuters.

Iračko oružje za masovno uništavanje nije pronađeno ni do danas iako je Bushovoj administraciji to bio povod da, u martu 2003. godine, izvrši invaziju na Irak i sruši Sadamov režim.

Kad je bilo izvjesno da je napad neizbježan, Sadam je - prema Pirovom navođenju - pitao svoje generale da li mogu da zadrže napadače dvije sedmice.

"Onda bi se išlo u ono što je on zvao tajnim ratom", naveo je ovaj agent FBI-a, dodajući da ne vjeruje da je pobuna bila Sadamov plan.

CBS je naveo da je Piro, agent libansko-američkog porijekla, koji govori arapski, tokom sedam mjeseci razgovarao sa Sadamom.