Posljedice krize
0

Agencija AP otpušta deset posto zaposlenih

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američka novinska agencija Associated Press (AP) planira sljedeće godine smanjiti broj zaposlenih za deset posto, nastojeći savladati finansijsku krizu u svijetu i loše poslovanje svojih novina, otkrili su u četvrtak navečer izvori iz AP-a.

U agenciji koja ukupno ima 4.100 zaposlenih u cijelom svijetu, od toga 3.000 novinara, otkaz bi moglo dobiti oko 400 zaposlenih, prenio je Reuters.

Izvršni direktor toga američkog medijskog giganta Tom Curley saopćio je vijest o planiranim novim mjerama na sastanku sa zaposlenima, naveli su izvori.

U saopćenju za štampu, dostavljenom Reutersu AP je naveo da "razmatra sva područja i načine poslovanja".

Podsjećajući na nedavnu odluku da neće zapošljavati nove radnike, AP je dodao da će možda u sljedećoj godini morati smanjiti broj zaposlenih.

"U tom slučaju, nadamo se da ćemo to postići putem prirodnog smanjenja, odnosno umirovljenja i dobrovoljnog odlaska iz kompanije", dodaje se u saopćenju.

Reuters ističe da se još ne zna kako će smanjenje broja zaposlenih uticati na proizvodnju vijesti u AP-u. Većina američkih čitalaca naiđe u novinama ili na internetu na makar jednu AP-ovu vijest dnevno.

Ta agencija ima 240 predstavništava u svijetu, veliki broj u SAD-u, a oko 1.500 američkih dnevnih listova je među članovima te grupacije.