IFJ
0

Afrika opasna za novinare

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Africi je tokom 2009. ubijeno 13 novinara, a 32 su uhapšena, saopćila je u četvrtak Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja je ustvrdila da Afrička unija (AU) nije uradila ništa da zaustavi taj trend.

U izvještaju međunarodne novinarske organizacije sa sjedištem u Bruxellesu navodi se da su Eritreja, Somalija, Tunis i Demokratska Republika Kongo najopasnije zemlje za rad novinara.

"Izvještaj pokazuje u jasnim, jednostavnim terminima skalu krize s kojom se suočavaju novinari diljem Crnog kontinenta", saopćio je glavni tajnik IFJ-a Aidan White.

"Afrička unija mora pokazati da su njezine članice posvećene slobodi tiska, što sada nije slučaj. Situacija u Africi je nedopustiva", kazao je White.

U izvještaju se navodi da je prošle godine u Somaliji ubijeno devet novinara, a da ih je 19 zatočeno u Eritreji bez komunikacije s vanjskim svijetom.

"Želimo dijalog s vladama kojim bismo prekinuli s uvriježenim mišljenjem da su mediji više instrument politike nego snaga za demokratske promjene", ističe White.

Izaslanstvo IFJ-a sastat će se tokom sedmice s predstavnicima vlade Etiopije i dužnosnicima AU-a u Adis Abebi.

Nekolicina etiopskih novinara uhapšena je 2005. nakon spornih izbora u toj zemlji, prenio je Reuters.