Svijet
0

Afrika nova ruta za dopremanje droge u Evropu

Sarajevo-x.com
Kada je ribar u moru našao kako plutaju vreće bijelog praha u okeanu, znao je da je naišao na nešto vrijedno, ali nije bio siguran na šta. Kada je to donio u selo, jedna žena je posula usjeve prahom, misleći da je sintetičko gnojivo. Nakon izvjesnog vremena mnoštvo polja je bilo posuto kokainom.

Iako je ovaj slučaj star dvije godine, policija ga je iskoristila da pokaže kako lako Afričke zemlje postaju tranzit za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Evropu.

"Kriumčari drogom traže najslabije tačke. Mi smo ta tačka. Naši stanovnici pojma nemaju šta je kokain i kako izgleda", izjavio je inspektor Quintinio Antonio koji radi za ured za suzbijanje narkotika u ostrvskoj državi Gvineja Bisao.

Ova ostrvska nacija sa 1,5 miliona stanovnika smještena u Atlanskom okeanu. Od kokainskih polja Južne Amerike udaljena je oko 6000 kilometara, što i nije tako puno. Povoljan geografski položaj nije jedina stvar koja privlači krijumčare drogom kojima je ciljno tržište Evropa. Njima je potrebna slaba vlada podložna korupciji, što u siromašnoj Africi nije teško za pronaći. Dodatni plus je i populacija koja pojma nema o drogama.

U posljednjih deset godina količine zaplijenjene droge u Evropi su učetverostručene. Sve je veća potražnja za bijelim prahom iz Južne Amerike. To povećava i cijenu ovog narkotika. Kilogram čistog kokaina u Americi košta otprilike 20 hiljada dolara, dok se za istu količinu kokaina u Evropi može dobiti od 40 do 45 hiljada dolara.

Kako bi izbjegli osiguranja na aerodromima, krijumčari se okreću ribarskim brodicama i Africi.