Svijet
0

Afrika napredovala u borbi protiv malarije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afrika je napredovala u borbi protiv malarije, a jedan od razloga za to je i povećana distribucija komarnika impregniranih insekticidima, navedeno je u izvještaju Unicefa i svjetskog partnerskog programa za borbu protiv malarije RBM (Roll Back Malaria), objavljenom povodom sutrašnjeg obilježavanja svjetskog dana borbe protiv te bolesti.

Na afrički kontinent, koji je najviše ugrožen, od 2007. do 2009. godine poslano je više od 200 miliona komarnika impregniranih insekticidima. Do kraja godine je, međutim, neophodno osigurati za cijeli svijet još 350 miliona dodatnih komarnika, da bi se zadovoljila cjelokupna potreba za njima, istaknuto je u izvještaju.

Svjetski dan borbe protiv malarije, koji će biti obilježen 25. aprila, ima za cilj potaknuti sve zemlje svijeta da poduzmu mjere u borbi protiv te bolesti koja pogađa Aziju, Latinsku Ameriku, Bliski istok, određene dijelove Evrope i prije svega podsaharske Afrike, prenijeli su francuski mediji.

Istraživanje NASA-inog instituta Goddard za svemirske studije pokazalo je da bi klimatske promjene mogle biti uzrok širenja malarije. Zagrijavanje Zemlje bi, kako su istakli naučnici, moglo biti dio uzročnika migracije komaraca, prenosilaca malarije, ka drugim područjima.

Oni, međutim, napominju da bi širenju mogli pridonijeti i pojedini poljoprivredni postupci i različiti društveno-ekonomski faktori.