Svijet
0

Afrika: Demonstracije na ulicama Gvineje

FENA
Sigurnosne snage ubile su najmanje devet osoba tokom protesta zbog novoizabranog premijera u zapadnoj afričkoj državi Gvineja. Na desetke ljudi je ranjeno u nasiljima u prijestonici Conakry i nekoliko gradova širom zemlje, javlja BBC.

Predsjednik Lansana Conte postavio je za premijera Eugenea Camarau, u petak prije isteka roka kako bi izbjegao štrajkove.

Ipak, demonstranti kažu da je Camara previše blizak predsjedniku i zahtijevaju promjenu.

Nasilje je izbilo u gradu Kindia, na oko 140 kilometara udaljenosti od prijestonice. Najmanje četiri osobe su poginule na ovoj lokaciji.

Pored potvrđenih smrti sedam civila, nepotvrđeni izvještaji kažu da su ubijena i dva vojnika, te da su njihova tijela demonstranti spalili u gradu Kankan.

Dopisnik BBC-a iz Conakryija kaže da u prijestonici od subote vlada haos, od kada su demonstranti počeli divljati, ispreturavši vladine urede i kuće ministara.

Predsjednik Conte se složio da mjesto premijera prepusti do nedjelje kako bi izbjegao nastavak osamnaestodnevnog štrajka, koji je sindikat prekinuo prošlog mjeseca.

Ali narod je bijesan što je Conte na mjesto premijera izabrao bliskog saveznika.

"Nećemo raditi protiv volje naroda. Predsjednik je napravio izbor koji odgovara njemu, ali ne odgovara narodu", kazao je agenciji Reuters sindikalni pregovarač Boubacar Biro Barry.