Svijet
0

Afrički imigranti počeli koristiti smrtonosnu rutu kako bi ušli u Veliku Britaniju

Klix.ba
Imigranti izbjegavaju teške sigurnosne mjere u Calaisu birajući mirne plaže u Francuskoj kako bi pokušali neprimijećeno preći kanal. Lokalni ljudi kazali su kako se nešto čudno dešava na zapadnoj obali Calaisa.

Lokalci su iz svojih kuća i čamaca posmatrali imigrante kako ulaze u male čamce u moru, a potom ih misteriozni brod odvozi na pučinu. Ovo je vrlo opasno zbog struja koje prelaze tim dijelom mora, ali zbog toga što mogu biti uhvaćeni. No, imigranti su očajni i odlučni da stignu u Veliku Britaniju, piše Sky News.

"Imigranti su diskretni koliko god mogu biti tako da biraju plaže koje su najbliže Engleskoj, ali dovoljno udaljene od trajekta kako ih ne bi uočili. Ovo je omiljeno područje krijumčara i imigranta", rekao je stanovnik Bernar Barron.

Donedavno su imigranti znali preplaviti Calais, a kako bi došli do željenog odredišta provaljivali su brave na kamionima i skrivali bi se unutra. Neki bi se penjali na krovove i prikolice vozila u pokretu. Ali nove sigurnosne mjere u luci i u Kanalskom tunelu su otežale život imigrantima i izbjeglicama.

Stotine imigranta sada iskušava svoju sreću u lukama kao što su Chervourg na zapadu i Ostend u Belgiji. U sve su se uključile i kriminalne bande koje za "garantovani prijevoz do Britanije" traže i do 15.000 eura. Kriminalci traže od lokalaca da iznajme čamce, tako da se osjećaju ugroženo.

"Kuda god možemo proći mi ćemo krenuti", rekla su dva iranska brata kada su ih pitali kako će preći Kanal.

Jerome Peres iz Regionalnog centra za nadzor mora kazao je kako je prelaženje Kanala smrtonosnije od prelaženja Mediterana.

"Vremenski uvjeti su opasni i za razliku od Mediterana postoji mnogo manja šansa da preživite ako padnete u more", rekao je Peres.