Sukobi u Libiji
0

Afrička unija optužila zapad da osujećuje pronalaženje rješenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afrička unija (AU) je u utorak optužila zapadne zemlje da osujećuju njene napore da ptonađe "afričko" rješenje za sukob u Libiji i poručila da postoji opasnost da građanski rat u toj zemlji dospije u ćorsokak.

Libijski ministar vanjskih poslova Abdelati Obeidi i predstavnici pobunjenika od ponedjeljka se odvojeno sastaju sa zvaničnicima AU-a u Adis Abebi i razgovaraju o okončanju rata u Libiji koji traje od 15. februara kada se opozicija pobunila protiv režima.

"Želio bih istaknuti da je zalaganje aktera izvan Afrike za druga rješenja sukoba u Libiji osujetilo primjenu mirovnog plana koji je predložila AU", rekao je komesar AU za mir i sigurnost Ramtan Lamamra ministrima vanjskih poslova zemalja članica AU-a.

"Ima pokušaja da se afričko rješenje krize u Libiji marginalizira, što se naročito odnosi na blagovremenu primjenu mape puta AU-a koja je potpuno u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", poručio je Lamamra na otvorenoj sjednici, prenio je Reuters.

AU je predložila hitno prekidanje svih ratnih djelovanja, poslije čega bi uslijedili tranzicijski period i politički dijalog, ali pobunjenici su početkom mjeseca odbacili taj plan.

Pobunjenici kažu da svako rješenje mora podrazumijevati odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija i njegovih sinova, međutim Gadafi se zarekao da će se boriti do posljednjeg daha.

Gadafi je jedan od najutjecajnijih članova AU-a, kako ideološki tako i finansijski.

AU do sada nije imala mnogo uspjeha u posredovanjima u sklapanju mira, a u posljednje vrijeme je doživjela neuspjeh na tom polju u Somaliji, Madagaskaru i Obali Slonovače, podsjetio je Reuters.

U međuvremenu, Arapska liga je osudila upotrebu sile protiv prodemokratskih demonstranata u nekoliko arapskih zemalja, rekavši da oni zaslužuju podršku, a ne metke.

Arapska liga je u saopćenju navela da će na sastanku u Kairu 8. maja tražiti od ministara vanjskih poslova svojih članica da razgovaraju o toj ozbiljnoj situaciji.