Svijet
0

Afrička unija neće hapsiti Gadafija

SRNA
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Afrička unija (AU) odlučila je na samitu u Malabou u Ekvatorijalnoj Gvineji da njene članice neće sprovesti zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija.

Unija je u usvojenoj rezoluciji navela da "države članice neće sarađivati u sprovođenju naloga za hapšenje" Moamera Gadafija i pozvale Vijeće sigurnosti UN da "provede mjere kojima bi se spriječio proces tog suda protiv Libije".

AU je ukazala da "zahtjev za hapšenje ozbiljno komplikuje napore koji imaju za cilj nalaženje rješenja za krizu u Libiji političkim pregovorima" i da se Međunarodni krivični sud neće na pravi način pozabaviti pitanjima "pomirenja i imuniteta".

Odluka AU znači da se Gadafi može slobodno kretati na teritoriji Afrike i da neće biti hapšen niti isporučen Hagu.

Afrička unija zauzela je sličan stav i u vezi sa sudanskim predsjednikom Omarom al Baširom 2009. godine, koji je optužen za genocid, ratne zločine i zločine protiv humanosti u Darfuru.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdale su zahtjeve za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al Islama i šefa obaveštajnih službi Libije Abdulaha al Senusija, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Libiji od 15. februara.

U međuvremenu, Gadafi je juče prekinuo višednevno ćutanje prijetnjom da će, ukoliko NATO ne obustavi operaciju vazdušnih udara na Libiju, rat prenijeti u Evropu, pri čemu će "kuće, kancelarije i porodice postati legitimne mete".
Tonski snimak Gadafijevog govora emitovan je pred desetinama hiljada njegovih pristalica na glavnom trgu u Tripoliju, svega nekoliko sati pošto je libijska vojska paklenom paljbom iz višecjevnih bacača prekinula napredovanje ustanika na južnom frontu i nagnala ih na povlačenje.

"Ovi ljudi su spremni da, jednog dana, rat prenesu u Evropu. Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savjetujemo vam da se povučete prije nego što doživite propast", rekao je Gadafi, dok je oduševljena masa uzvikivala parole protiv Zapada.