Svijet
14

Afganistanski talibani: Mula Omar je živ i zdrav

FENA
Čelnik afganistanskih talibanskih pobunjenika, mula Omar, živ je i prati svakodnedvna dešavanja, saopćila je grupa u dokumentu objavljenom u 5.000 riječi kako bi obilježila 19. godišnjicu njegovog čelništva.
Mula Omar
Mula Omar
Objavljen na talibanskom websiteu na četiri jezika, dokument odbacuje glasine da je izolirani jednooki vođa, koji se krije duže od decenije, ili mrtav ili je teško bolestan.

"On je u dodiru sa svakodnevnim dešavanjima u njegovoj zemlji, kao i s vanjskim svijetom", navodi se u dokumentu, prenosi Reuters.

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za mula Omara a talibanski čelnik nije se pojavio u javnosti od invazije pod američkim vodstvom na Afganistan u 2001.

Talibani su dobili na snazi dok se strani vojnici povlače iz Afganistana i kontroliraju velike površine ruralnih regija u kojima provode šerijatski zakon i priklupljaju poreze.

Uprkos tim pomacima, oni se suočavaju s osipanjem vlastitih redova, dok nezadovoljni zapovjednici u raznim dijelovima zemlje povlače svoju podršku i proglašavaju vjernost radikalima iz Islamske države.