Svijet
0

Afganistanski predsjednički izbori: Washington zatražio temeljitu istragu o prevarama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak zatražile da se "potpuno i temeljito" istraže optužbe za navodne prevare u drugom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu i pozvale su dva kandidata da sarađuju u istrazi.

Prema privremenim rezultatima, ekonomista Ašraf Ghani je ispred svog suparnika Abdulaha Abdulaha sa 56,4 posto glasova, međutim, Washington je pozvao afganistanske vlasti da se ne žure u proglašavanju jednog ili drugog kandidata pobjednikom prije njihovog zaključenja

Saopćene brojke nisu "definitivne", upozorio je predsjednik nezavisne izborne komisije (IEC) Ahmad Jusuf Nuristani.

"Vidjeli smo saopćenje privremenih rezultata objavljenih danas (ponedjeljak) i želimo naglasiti da ovi rezultati nisu ni definitivni ni autoritativni. Oni ne mogu predvidjeti konačne rezultate koji se mogu promijeniti zavisno o zaključcima afganistanskih izbornih organa", izjavila je Jennifer Psaki, glasnogovornica državnog odjela u saopćenju.

"Potpuna i temeljita istraga u pogledu optužbi koje se tiču neregularnosti je ključna da bi se afganistanski narod uvjerio u integritet izbornog procesa i da novi afganistanski predsjednik bude općeprihvaćen u Afganistanu i inostranstvu", dodala je ona.

Žalbe će razmatrati Komisija za žalbe (ECC) i Psaki je pozvala oba kandidata da sarađuju i da se "uzdrže od svake akcije i provokativne izjave", i da ne proglašavaju prerano pobjedu.

"Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nijednog kandidata", izjavila je glasnogovornica.

Posljednjih dana je povišen ton između pristalica dva kandidata, posebno na socijalnim mrežama.

U slučaju upornih zastoja, neki posmatrači se plaše napetosti između većinskih Tadžikistanaca na sjeveru, uporištu pristalica Abdulaha i Pačuna na jugu, Ghanijeve etnije.

Međutim, zemlja ulazi u u delikatan period s povlačenjem, predviđenim za kraj godine, NATO-ovih snaga koje podržavaju već deset godina njihovu krhku vladu naspram pobune koju vode talibani, koji su i dalje vrlo aktivni.