NATO
0

Afganistanski pobunjenici su još aktivniji

FENA
John Craddock
John Craddock
Glavni zapovjednik NATO-a u Evropi istakao je u ponedjeljak da je došlo do intenziviranja borbi protiv islamista na istoku i jugu Afganistana, kako bi opravdao zahtjev za novim pojačanjem.

"Napadi koje su ove godine izveli talibani i neprijateljski elementi bliski Al-Qaidi žešći su nego prošle godine", izjavio je za štampu američki general John Craddock u savezničkom zapovjedništvu u Monsu, na jugu Belgije.

Cilj pobunjenika je, smatra general, uništiti infrastrukturu, naročito škole i ceste izgrađene pod zaštitom Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) pod komandom NATO-a.

Na istoku se ISAF sukobljava s koalicijom talibana i stranih islamističkih boraca, dok se na jugu suočava s pobunom koju predvode talibani paštunskog porijekla, koji su većinski narod s jedne i druge strane granice s Pakistanom.

"Zbog toga, SAD planira da pošalje četiri brigade kao pojačanje u narednih 18 mjeseci", kazao je general Craddock.

Dodao je da prva od tih brigada, s 3.500 vojnika, trebalo da stigne u Afganistan tokom januara.

On je, također, pozvao evropske saveznice da doprinesu pojačanju dajući, prema mogućnostima, opremu čiji se manjak uvijek osjeća.

"To bi mogli da budu helikopteri s medicinskom opremom, inženjerijska jedinica ili bataljon borbenih trupa", kazao je on.