Svijet
0

Afganistanski ljekari spasili bebu s dvije glave

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski hirurzi uspješno su izveli operaciju u kojoj se u spasili život djevojčice koja je rođena s dvije glave.

Djevojčica Asree Gul (novi cvijet) primljena je u bolnicu u istočnom gradu Jalalabadu s ozbiljnim problemom koji joj je ugrožavao život. Rođena je s dvije glave, s tim da je jedna bila potpuno razvijena, a druga samo pripojena na njenom potiljku.

"Njena majka je rodila blizance, dvije djevojčice. Jedna djevojčica je dobrog zdavstvenog stanja, dok je druga imala abnormalnost. Rođena je s dodatnom glavom. Odstranili smo je s njenog tijela", rekao je šef hirurgije Ahmad Obaid Mojadidi za AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP
Ovo je bila najsloženija operacija koja je ikada izvedena u ovom gradu. No, iako su sve uradili, beba nije bila u dobrom stanju nakon operacije. Nakon sedam dana njeno stanje se popravilo i oporavak napreduje. Otac djevojčice Nematullah kazao je kako nije očekivao da će djevojčica preživjeti operaciju.

"Ljekari su spasili njen život i veoma sam im zahvalan", rekao je vrlo emotivno otac za AFP.

Afganistan je na udaru rata više od 30 godina i još se bori s talibanskim pobunjenicima. Zbog svega toga nedostaje im mnogo toga u zdravstvenom sistemu, koji se ipak uspio poboljšati posljednjih godina zahvaljujući milijardama dolara koje im je davala međunarodna zajednica.