Barack Obama
0

Afganistanski izbori uspješni uprkos napadima talibana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako se čini da su afganistanski izbori bili uspješni uprkos pokušajima talibana da ih ometu nasiljem.

Obama je također obećao da će američka vojska nastaviti s pritiskom na pobunjenike u Afganistanu kako bi ih izbacila iz njihovih sigurnih utočišta, prenijela je VoA.

Kako je glasanje u četvrtak okončano, vlasti su izbore proglasili uspješnima. U mjestimičnom nasilju ubijeno je najmanje 26 osoba diljem zemlje i nije jasno kakav je bio odaziv birača. Javlja se također o izbornim nepravilnostima.

Među žrtvama se nalazi devet civila, devet policajaca i osam afganistanskih vojnika. Napadi su prijavljeni u Kabulu, Kandaharu i drugim većim gradovima.

Izborni djelatnici prebrojavaju glasove, što je proces koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije nego što će rezultati biti poznati.

Afganistanski dužnosnici su saopćili da su uspjeli otvoriti 95 posto glasačkih mjesta. Odaziv građana bio je različit ovisno o regiji – u Kabulu su glasačka mjesta bila kontinuirano puna, tokom cijelog dana, dok je na jugu i istoku zemlje, gdje su talibani najjači, odaziv bio vrlo nizak.

Promatrači kažu da je odaziv bio znatno manji nego na prvim demokratskim izborima 2004. godine. Ukoliko će odaziv građana biti izrazito nizak, to će u pitanje staviti vjerodostojnost izbornog procesa, kao i mandat predsjednika države.

Jedan od čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva najavio je da će sve prijave o neregularnostima biti ispitane.

Predsjednički kandidati su se međusobno optuživali zbog navodnog punjenja glasačkih kutija lažnim listićima, a bilo je i tvrdnji o falsificiranju glasačkih dokumenata.

Najviše šanse za pobjedu, kako se čini, ima aktuelni predsjednik države Hamid Karzai. Najveći mu je suparnik – od čak trideset konkurenata – bivši šef diplomatije Abdulah Abdulah.