Guardian
0

Afganistanska "nemoguća misija"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnici u Velikoj Britaniji u ponedjeljak se osvrću na činjenicu da je broj poginulih britanskih vojnika u Afganistanu premašio 200, ali i na predstojeće izbore koji se, kako se jednoglasno ocijenjuje, prije svega sa sigurnosnog aspekta održavaju u veoma nepovoljnom trenutku.

Konzervativni Daily Telegraph se osvrće na činjenicu da je tokom vikenda broj britanskih vojnika poginulih u Afganistanu premašio 200, ističući sve manju podršku britanske javnosti za angažman vojske u toj zemlji.

Pozivajući Gordona Browna da narodu jasno obrazloži na koji to tačno način britanski angažman u Afganistanu čini, kako tvrdi premijer, i britanske gradove sigurnijim, list postavlja pitanje da li su vojnici koji patroliraju krznim područjima uopšte adekvatno opremljeni, i zahtjeva istragu o odgovornosti zvaničnika ministarstva odbrane ukoliko se utvrdi da su na tom planu činjeni propusti, prenosi BBC.

Guardian, s druge strane, piše da savezničke trupe u Afganistanu ni poslije osam godina po svemu sudeći nemaju pojma o tome protiv koga se zapravo bore, niti kako da razlikuju talibane od lokalnog stanovništva.

Pobunjenici se, piše Guardian, u malim grupama lako kreću po terenu u Afganistanu i postižu zavidne borbene uspjehe, uz jaku mrežu podrške.

Od izbora koji se održavaju kroz nekoliko dana Zapad, istina, očekuje puno, ali duboko ukorenjena korupcija i nepotizam u vlasti Hamida Karzaja - koja je, po svemu sudeći, na mnogim nivoima u sprezi s krijumčarima droge i ne naročito posvećena daljem ustoličenju demokratije - sve češće posmatrače dovode do zaključka da je misija u Afganistanu za Britaniju postala "nemoguća misija".

Nije teško povjerovati u tvrdnju, navodi ovaj list, da će savezničke trupe, kada jednog dana odu iz Afganistana, iza sebe ostaviti zemlju u potpuno istom, ako ne i gorem stanju od onog u kojem su je zatekle.

Times u redakcijskom komentaru, piše da predstojeći izbori, zakazani za 20. august, pred novu administraciju - a sve ukazuje na to da će, kako navodi ovaj list, to ponovo biti režim Hamida Karzaja - postavljaju složene zadatke: tešku sigurnosnu situaciju, dalju izgradnju demokrastkih institucija i borbu s duboko ukorenjenom korpupcijom.

Demokratija će u Afganistan jednoga dana sigurno doći, ocijenjuje Times, ali sve ukazuje na to da u državi u kojoj je toliko toga, od zakonodavstva do izbornog sistema, od početka loše ustrojeno i podložno brojnim zloupotrebama, to ne može biti kratak niti bezbolan proces.