Svijet
0

Afganistanska djeca prkose opasnosti i idu u školu

FENA
Skoro 150 učenika i nastavnika ubijeno je a oko stotinjak škola spaljeno u Afganistanu u proteklih deset mjeseci, saopćilo je u utorak ministarstvo obrazovanja, ali više djece nego ikada prisustvuje nastavi.

Otkako su talibani ponovo pokrenuli svoju pobunu prije dvije godine, škole, nastavnici i učenici postali su meta kampanje militanata da potkopaju vjeru u sposobnost prozapadne vlade predsjednika Hamida Karzaija i stranih trupa da donesu sigurnost.

U tekućoj godini, međutim, oko 80.000 novih učenika povećalo je ukupan broj djece uključene u obrazovanje na 5,7 miliona, saopćilo je ministarstvo, javio je Reuters.

Talibani su zabranjivali ženama da rade izvan kuće a djevojčicama da idu u školu, ali je sada više djevojčica u školi nego dječaka tokom toga perioda.

"Tako sam sretan što milioni djece idu u školu. Osnova obrazovanja, međutim, još je veoma slaba", izjavio je Karzai na konferenciji donatora za obrazovanje.

"Milioni djece pohađaju školu pod šatorima, pod kišom a u nekim djelovima zemlje škole čak i ne postoje. U nekoliko pokrajina Afganistana najmanje 300.000 učenika ne može ići u školu", izjavio je Karzai.

U proteklih deset mjeseci 147 nastavnika i učenika je ubijeno, a 98 škola spaljeno, saopćilo je ministarstvo. Pedeset i dva dječaka i pet nastavnika je među 72 ubijena u samo jednom samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu 6. novembra prošle godine.

Ministarstvo je također upozorilo da je "nedostatak pristupa savremenom islamskom obrazovanju doveo do toga da se dječaci šalju da uče u nereguliranim medresama koje propagiraju mržnju i nasilje i pohranjuju terorizam".

U zemlji razdiranoj 30 godina građanskim ratom obrazovanje je teško stradalo. Od trideset i jednog miliona Afganistanaca oko 11 miliona je nepismeno.