The Independent
0

Afganistanska "crna rupa"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Strahuje se da novac iz fondova za pomoć Afganistanu koji treba poslužiti za pružanje pomoći osiromašenim civilima i poljoprivrednicima završava u rukama talibana, gospodara rata i profitera, piše Independent on Sunday.

Zbog toga su dužnosnici međunarodnih snaga u Afganistanu naložili da se provede istraga o dodjeli ugovora izvođačima radova i tvrtkama zaduženim za logistiku.

Trećina sredstava namijenjenih dostavi najraznovrsnije robe međunarodnim oružanim snagama troši se na plaćanje zaštite, mita i takse na slobodan prolaz vozila.

Do 600 miliona dolara godišnje iz fondova za obnovu troši se na sigurnost, ističu izvori iz afganistanske vlade govoreći o problemu korupcije u toj zemlji.

Članovi uglednih afganistanskih obitelji, između ostalih dva brata predsjednika Karzaija i sin ministra odbrane, među brojnim su osobama što kontroliraju privatne sigurnosne firme koje iskorištavaju vrlo izdašne ugovore za održavanje sigurnosti.

Zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu general Stanley McChrystal objavio je rat onima koji zarađuju milione dolara u, kako piše Independent on Sunday, crnoj rupi fondova za pomoć Afganistanu vrijednih više milijardi dolara godišnje.