Nemaju osnovnu školu
2

Afganistanke uz pomoć mobitela uče čitati i pisati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistan je pokrenuo novi program edukacije, koji omogućava Afganistankama, koje nisu prošle osnovno školovanje, da uz pomoć mobilnih telefona nauče pisati i čitati. Telefon je nazvan "Ustad Mobile" ili mobilni učitelj, a pruža mogućnost učenja oba nacionalna jezika, Dari i Pashto, kao i matematike.

Sve lekcije su urađene u audio i videoformatu. Pisanje, izgovor i fraze su unaprijed instalirani na ove telefone koji se dijele studentima besplatno.

U jednoj maloj učionici u Kabulu, među nekoliko žena koje uče čitati i pisati, sjedi i 18-godišnja Muzhgan Nazari, koja kaže da su talibani došli na vlast kada je ona trebala početi svoje školovanje. Talibani su zabranili školovanje za sve žene.

"Nisam mogla ići u školu jer su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom. Nakon što sam saznala za ovaj edukacioni centar, uspjela sam nagovoriti roditelje da mi dozvole da pohađam nastavu. Sada tu dolazim svaki dan", kaže Nazari.

Nazari je oduševljena programom koji je pokrenulo ministarstvo obrazovanja uz finansijsku pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Program mobilnog učitelja je razvio Paiwastoon, afganistanska kompjuterska kompanija. Program je razvijen u cilju borbe protiv jedne od najvećih stopa nepismenosti na svijetu.

Iako školu sada pohađaju milioni Afganistanki, stopa pismenosti među ženama je samo 12,5 posto. Među muškarcima, stopa pismenosti je 39,3 posto.

Besplatna aplikacija se može instalirati na svaki telefon sa memorijskom karticom i kamerom. Na oficijelnoj stranici ministarstva obrazovanja se mogu naći i individualne lekcije uz pomoć kojih se uče nove riječi i fraze.

"Pokušavamo doprijeti do što većeg broja ljudi. Postepeno ćemo dodavati nove kurseve, kao što su engleski jezik, arapski jezik ili agrikultura", kazao je Mike Dawson, izvršni direktor Paiwastoona.

Trenutno mobilne učitelje koristi oko sto učenika, a njih 65 su žene. Projekt bi uskoro trebao biti proširen i na ostale dijelove Afganistana.