Svijet
0

Afganistanci žive u strahu od američkih trupa i plaše se izaći na izbore

Klix.ba
Afganistanstanci žive u strahu od američkih trupa, koje su prije 12 godina izvršile invaziju na njihovu zemlju. Teoretski žive u demokratskoj zemlji, ali se rijetko ko usuđuje koristiti svoja demokratska prava.
Foto: AFP
Foto: AFP

Prosječno tri od četiri Afganistanca žive u strahu od američkih vojnika koji se nalaze u njihovoj zemlji i koji su došli tu s ciljem da zemlju oslobode od talibana.

Također, istraživanje koje je provela Fondacija Aisa, pokazalo je da, iako većina Afganistanaca smatra da njihova zemlja ide u pravom smjeru, više od pola ispitanika se plaši iskoristiti svoja osnovna demokratska prava, kao što su pravo glasa i pravo na mirne proteste.

Naime, njih 59 posto je priznalo da se plaše da glasaju, ali i da odlaze na birališta koja su nerijetko meta talibana.

Podsjetimo, blizu 46.000 američkih vojnika i dalje se nalazi u Afganistanu, zemlji na koju su izvršili invaziju prije 12 godina, odnosno 7. oktobra 2001. godine. To je bio odgovor SAD-a na napad 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar u New Yorku, Pentagon i ruralno područje oko Shanksvillea u Pennsylvaniji.

Kako ističu amerikanci, cilj je bio uhvatiti Osamu bin Ladena, uništiti Al Kaidu i talibanski režim. Osama bin Laden je ubijen 2. maja 2011. godine, a američke trupe i dalje se nisu povukle iz Afganistana.

Foto: AFP
Foto: AFP

Amerikanci imaju plan za povlačenje do februara 2014. godine, kada bi se broj vojnika trebao smanjiti na 34.000, a već 2015. godine planirano je da se u potpunosti povuku iz Afganistana i državu ostave narodu i tamošnjoj vlasti na upravljanje.

Nadali su se Amerikanci da će im Afganistanci biti zahvalni na svemu, što je i George W. Bush izjavio 2001. godine, kada je bio predsjednik SAD-a. No, istraživanje sugeriše da se ta vizija Amerikanaca nije ostvarila, uprkos stotinama milijardi dolara koje su utrošili.

Naime, čak 77 posto ispitanika je izjavilo da se plaše susreta s nekim od pripadnika međunarodnih snaga.

No, pozitivno je to što Afganistanci, vjeruju svojoj policiji i vojsci.

Čak devet od deset ispitanika istakli su da imaju potpuno povjerenje u svoju policiju i vojnike koje je obučavao NATO. Istakli su da su to pošteni ljudi koji pomažu narodu i brinu se za njihovu sigurnost.

U istraživanju Fondacije Aisa učestvovalo je 9.200 Afganistanaca sa kojima su obavljeni lični intervjui.

"Našoj zemlji su potrebni obrazovani lideri. Zato potičem svoje prijatelje da se ne plaše već da izlaze na izbore i glasaju", kazala je za NBC 22-godišnja učiteljica Sheberghan Jawzjan, dodavši da bi isto tako voljela da njen narod češće izlazi na mirne proteste te da se ne plaše da koriste svoja ljudska prava.

Afganistanci su kao glavne probleme svoje zemlje istakli i neravnopravnost između muškaraca i žena te korupciju koja je rasprostranjena u cijeloj zemlji. Ipak, vjeruju da se u Afganistanu vidi pomak nabolje i da se zemlja kreće u pravom smjeru.