Svijet
0

Afganistanci iz Guantanama se uskoro vraćaju u zemlju

FENA
Devedeset i šest afganistanskih državljana koji se nalaze u američkoim zatvoru Guantanamo na Kubi uskoro će biti vraćeno u Afganistan, a veliki broj će ih biti oslobođen, izjavio je u srijedu u Kabulu savjetnik afganistanskog mninistra unutarnjih poslova Abdul Jabar Sabet na konferenciji za štampu.

Sabet je predvodio delegaciju visokih afganistanskih zvaničnika iz ministarstava unutarnjih poslova i odbrane koja je prošle sedmice posjetila zatvor.

"Nakon što se susrela sa zatvorenicima, delegacija je došla do zaključka da jedan dio njih ne bi trebalo da ostaje duže u zatvoru s obzirom na ono za šta ih se tereti", izjavio je Sabet.

Jedan član delegacije je izjavio AFP-u da će najmanje 15 zatvorenika biti smješteno u afganistanske zatvore.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki predsjednik George W. Bush dogovorili su 2005. godine da će afganistanski zatvorenici iz Guantanama biti vraćeni u svoju zemlju.

U zatvoru pomorske baze Guantanamo nalazi se još 460 zatvorenika koji su većinom uhapšeni ujesen 2001. godine u Afganistanu, od kojih su samo desetorica zvanično optužena, ali im nije suđeno.