Svijet
0

Afganistan: Vojnici alijanse skrnavili leševe

SRNA
Glavni američki i komandant NATO u Afganistanu general John Allen osudio je danas navodno vrijeđanje, odnosno skrnavljenje leševa afganistanskih gerilaca koje su izvršili američki vojnici i najavio istragu, navodi se u saopštenju Alijanse.

"Komandant Međunarodnih snaga za brzu asistenciju (ISAF) oštro osuđuje američke vojnike koji su pozirali sa tijelima gerilaca koji su se ubili u samoubilačkim napadima 2010, a čije je fotografije objavio Los Angeles Times", navodi se u saopštenju.

  Allen je rekao da to što se vidi na fotografijama ne predstavlja politiku ISAF-a ili američke vojske.

 "To ponašanje i te slike su apsolutno u neskladu sa vrijednostia ISAF-a i svih službi 50 zemalja članica ISAF-a u Afganistanu", navodi se u saopštenju.

  U saopštenju se dodaje da će NATO nastaviti da sarađuje sa afganistanskim i međunarodnim partnerima u cilju rješenja pitanja u vezi sa tretmanom tijela. 

Američke agencije detaljno će istražiti ovaj slučaj. 

  "ISAF ima strogu politiku u vezi sa tretiranjem tijela neprijatelja i izričito nalaže da se posmrtni ostaci moraju poštovati. Incident koji je prikazan na fotografijama predstavlja ozbiljnu grešku nekolicine vojnike koji su to radili iz neznanja i nepoznavanja američkih vrijednosti", navodi se u saopštenju.
Isti izvor navodi da ovakva djela pojedinaca potkopava svakodnevno žrtvovanje hiljada vojnika ISAF-a koji časno služe u Afganistanu.