Svijet
0

Afganistan: Ubijeno najmanje 11 osoba u eksploziji bombe i sukobima

FENA
Najmanje 11 osoba, među kojima četiri policajca, ubijeno je u eksploziji bombe i sukobima u Afganistanu, saopćile su vlasti u nedjelju.

Dva policajca su poginula, a dva su ranjena kada je eksplodirala bomba podmetnuta ispod njihovog automobila u Jakubiju, u provinciji Khost, prenijele su agencije.

Na istoku Afganistana dva policajca ubijena su u napadu talibanskih boraca u okrugu Kamdesh. U razmjeni vatre koja je uslijedila ubijena su četiri talibana.

Vojnici NATO-a ubili s dva afganistanskih civila koji su ubrzali, umjesto da zaustave vozilo na nadzornoj tački u pokrajini Kunar, na istoku Afganistana.

U subotu je također ubijen i Afganistanac koji se "ponašao sumnjivo" ignorirajući upozorenja na lokalnom jeziku da se zaustavi, saopćio je NATO.

Afganistan se zbog eskalacije nasilja nalazi u najgorem razdoblju od američke invazije i svrgavanja talibanskog režima 2001. godine. Od početka ove godine u nasilju je ubijeno više od 5.100 ljudi, što je za 55 posto više nego u istom periodu prošle godine.