Svijet
0

Afganistan: Ubijeno devet militanata, nađeno oružje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri pobunjenika su ubijena u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand a još pet u istočnom Afganistanu tokom zajedničke operacije afganistanskih sigurnosnih snaga i koalicije predvođene SAD-om, saopćilo je u nedjelju ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zajedničke snage Afganistanske nacionalne policije (ANP) i koalicije ubile su u petak uvečer "četiri neprijatelja" i pronašle jedan satelitski telefon, automobil i nešto oružja u gradu Musa Qala, poznatom po aktivnim pobunjeničkim djelovanjima u pokrajini Helmand, kaže se u saopćenju, prenosi Xinhua.

Također u zajedničkoj akciji Afganistanske nacionalne vojske (ANA) i policije u petak pronađeno je 20 uniformi afganistanske vojske i velike zalihe oružja u skrovištima pobunjenika u Nahrisarraju, distriktu u pokrajini Helmand. Jedan osumnjičeni je uhapšen.

Helmand proizvodi 80 posto afganistanskog opijuma, i poprište je stalnih sukoba militanata i afganistanskih snaga i stranih trupa, koje nastavljaju zajedničku akciju na ovom području.

U drugom saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova kaže se da su ANP, ANA i koalicijske snage u subotu ubile pet militanata, ranile jednoga i uhapsile dva u distriktu Zurmat, istočno od pokrajine Paktija.

Šest godina nakon pada talibana Afganistan, posebno udaljena područja na jugu i istoku, preplavilo je pobunjeničko nasilje.