Svijet
0

Afganistan: Ubijen 2000. američki vojnik od početka invazije

FENA
Američka vojska zabilježila je dvijehiljaditu žrtvu u afganistanskom ratu - u napadu "unutrašnjeg saveznika" na kontrolni punkt na istoku zemlje.

Američki vojnik i strani radnik po ugovoru ubijeni su u napadu, a dvojica afganistanskih vojnika su poginula i četvorica ranjena, prenosi u nedjelju BBC.

Napadi odmetnutih elemanata u afganistanskim snagama sigurnosti naglo su porasli u ovoj godini, prisiljavajući koaliciju pod vodstvom NATO-a da u ovom mjesecu prekine zajedničke operacije s Afganistancima.

Te operacije nastavljene su, ipak, posljednjih dana, saopćio je Pentagon. Nacionalnost ubijenog radnika nije odmah objavljena. Broj ubijenih američkih vojnika datira od početka invazije na Afganistan pod američkim vodstvom 2001. godine.

Brojku od 2.000 ubijenih vojnika objavili su u nedjelju američi zvaničnici. Tokom rata u Iraku ubijeno je 4.409 američkih vojnika. Zvaničnici Pentagona saopćili su da je do 27. septembra ubijeno 1.996 američkih vojnika.

Brojka od 2.000 ubijenih vojnika uključuje i one poginule u akciji i one koji su podlegli ranama u bolnicama. U tu brojku također je uključeno 339 vojnika koji nisu poginuli u borbi.