Svijet
0

Afganistan: Talibani najavili proljetnu ofanzivu

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Talibani su u srijedu najavili da će pokrenuti proljetnu ofanzivu u ovoj sedmici, u kampanji koju pokreću svake godine protiv snaga afganistanske vlade.

U saopćenju poslanom medijima putem emaila, talibani navode da će ofanziva pod imenom "Azm" (zaštita na arapskom jeziku) biti pokrenuta u petak.

Talibani su saopćili kako je njihov Islamski emirat Afganistana "odlučan da nastavi džihad koji je u toku", prenosi agencija AP.

U proteklim godinama su proljeće i topljenje snijega na planinama označavali početak sukoba između talibana i NATO snaga i njihovih lokalnih saveznika.

U ovoj godini pobunjenici će se po prvi put suočiti samo s afganistanskim snagama na bojnom polju nakon povlačenja većine stranih trupa krajem prošle godine.

Iako je dugogodišnji zahtjev talibana povlačenje međunarodnih vojnih snaga iz Afganistana, u današnjem saopćenju se navodi da će "krstaši pod američkim vodstvom zadržati kontrolu nad našom zemljom i nebom" putem sigurnosnih sporazuma s afganistanskom vladom.

Ti aranžmani omogućuju NATO-u i SAD-u da zadrže limitiran broj vojnika u Afganistanu da "obučavaju, savjetuju i pomažu" afganistanske snage u njihovoj borbi protiv pobunjenika.