Zbog podrške i obuke
0

Afganistan: Stotine britanskih vojnika ostaju i nakon povlačenja

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko stotina britanskih vojnika ostat će u Afanistanu nakon povlačenja ostalih snaga, rekao je danas načelnik Generalštaba britanske vojske general David Richards.

Britanska vlada želi da vojska napusti Afganistan do 2015. godine, ali pojedini navode da će određene snage ostati radi podrške i obuke afganistanskih snaga.

General Richards  istakao je da odluka o konačnom broju još nije donesena, ali je naglasio da će se prije raditi o stotinama nego o hiljadama.

Uloga preostalih snaga bit će sprečavanje da Afganistan bude korišten kao teroristička baza.

General se osvrnuo i na jučerašnju vijest o tome da bi ranjeni vojnici mogli biti otpušteni iz službe.

On je naglasio nema nikakve istine u toj sugestiji.

U povjerljivom dokumentu u koji je uvid imao britanski dnevnik "Daily  Telegraph" navodilo se da oko 2.500 vojnika, među kojima su i 350 koji su ostali bez ekstremiteta, neće biti izuzeti iz smanjenja broja snaga. 
U internom memorandumu, koji je poslat oficirima u Afganistanu, također se navodi da će 16.500 pripadnika biti višak do aprila 2015. godine, što je više od dvostruko nego što je prvobitno predloženo. 

Britanski ministar odbrane Phillip Hammond jučer je rekao da je memorandum, koji je napisao vojni oficir, "netačan". 

Oko 7.000 vojnika biće otpušteno u sklopu prvog djela otpusta, koji je već započet. Britanska vojska je u septembru saopštila da će oko 920 ljudi biti višak. 

U kasnijim izvještajima sugerisano je da će broju otpuštenih do aprila 2015. godine biti pridodato 5.000 vojnika, ali je u novom memorandumu naveden mnogo veći broj. 

Međutim, ministar odbrane je rekao da Ministarstvo nije promjenilo svoj stav i da su ranije najavljena smanjenja u oružanim snagama koje će vojska dostići do 2020. godine.