Svijet
0

Afganistan: Samoubilački napadi na vladine zgrade

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Naoružani ljudi, od kojih najmanje tri bombaša-samoubice, napali su u četvrtak urede viceguvernera i šefa pomoćne milicije NATO-a u južnoj afganistanskoj pokrajini Oruzgan, prema zvaničnim izvorima, a odgovornost za napade preuzeli su talibani.

Najmanje 18 osoba su poginule, a 35 ih je ozlijeđeno, prema prvom bilansu koji je Reuters-u saopćio glasnogovornik afganistanskog ministarstva zdravlja Kargar Noorughli, koji je rekao da bi broj mrtvih mogao biti veći jer napadi još traju u Tirin Kotu, pokrajinskom glavnom gradu.

"Bile su tri eksplozije, koje su najvjerovatnije izazvali bombaši samoubice", saopćila je AFP-u novinska služba afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova. "Trenutno, prema našim informacijama, nijedan zvaničnik nije ozlijeđen. Razmjena vatre je u toku, ne znamo koliko ima napadača."

Glasnogovornik afganistanske vojske na jugu zemlje Hekmatullah Kuchi rekao je AFP-u da su bile "dvije eksplozije ispred ureda viceguvernera: jedan bombaš samoubica aktivirao je eksploziv, a drugi je eksplodirao kada ga je pogodila afganistanska vojska".

"Treći bombaš se raznio ispred baze Matiullaha Khana", šefa privatne milicije od oko 2.000 ljudi koja osigurava zaštitu NATO-ovih konvoja u regiji, rekao je Kuchi.

Khan je nećak bivšeg guvernera Oruzgana Jana Mohammada Khana, bliskog prijatelja predsjednika Hamida Karzaija, koji je postao jedan od glavnih savjetnika, a ubila su ga 17. jula dvojica bombaša samoubica u njegovoj kući, u Kabulu.

"Ja sam u svojoj bazi i nisam ozlijeđen sam. Napadači su gađali radio-televizijsku stanicu kako bi pokrenulu napad na moju bazu i ured viceguvernera", rekao je Khan u telefonskom razgovoru.

Vlasti su prvobitno saopćile da su meta bili uredi šefa pokrajinske policije.

Talibani, koji su također prvobitno saopćili da su gađali urede pokrajinske policije, promijenili su svoju verziju. "Sedam naših specijalaca zauzelo je urede viceguvernera i bazu Matiullah, i napad se nastavlja", rekao je AFP-u glasnogovornik talibana Qari Yosuf Ahmadi.

Pokrajina Oruzgan, uporište afganistanskih pobunjenika, u susjedstvu je Kandahara, historijske kolijevke talibana.

U aprilu je Pentagon sačinio izvještaj po kome je "evidentno" poboljšanje sigurnosti na jugu Afganistana, posebno u pokrajini Oruzgan.

Talibani su nedavno pojačali napade na osjetljiva mjesta i vodeće osobe u Afganistanu, dok je NATO započeo postepeno povlačenje borbenih snaga i prenošenje sigurnosne odgovornosti na afganistanske snage, a izvjestan broj Afganistanaca i stručnjaka sumnja u sposobnost da je one preuzmu.