Svijet
0

Afganistan: Rekordna proizvodnja heroina u 2007.

FENA
Proizvodnja heroina je potukla sve rekorde u Afganistanu u 2007. godini uprkos pokušajima međunarodne zajednice da iskorijeni to zlo, upozorava Međunarodna organizacija za kontrolu narkotika u svome godišnjem izvještaju koji će biti objavljen u srijedu.

Afganistan je prošle godine proizveo "izuzetnu količinu" od 8.200 tona opijuma, što je za 34 posto više nego u 2006. godini, i sada snabdijeva svjetsko tržište opijata u visini od 93 posto, navodi se u izvještaju.

"Zabranjena kultura maka za opijum nastavila je da se uvećava da bi dostigla zabrinjavajući nivo uprkos naporima vlade i podršci koju pruža međunardona zajednica posljednjih pet godina", ističe UN-ova organizacija sa sjedištem u Beču, javlja AFP.

Kultura maka se povećala za 17 posto na 193.000 hektara u 2007. godini, a iskorijenjena je tokom istog perioda na samo 19.000 hektara, bilježi organizacija i naglašava da afganistanski heroin odlazi u cijeli svijet, posebno u Evropu, gdje je broj ovisnika o heroinu procijenjen na 3,3 miliona.

Međunarodna organizacija za kontrolu narkotika, nezavisna organizacija od 13 članova među kojim su ljekari, farmaceuti i drugi stručnjaci, osnovana 1968. godine, zadužena je da prati primjenu međunarodnih UN-ovih konvencija o kontroli droga.