Samoubilački napad
0

Afganistan: Ranjene desetine američkih vojnika

SRNA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Dva avganistanska civila su poginula, a skoro 80 američkih vojnika je ranjeno u samoubilačkom napadu automobilom bombom na vojnu bazu u provinciji Vardak, na istoku Avfganistana.

NATO je saopštio da niko od vojnika nije teže povrijeđen. Isti izvor navodi da je više raketa ispaljeno i na američku vojnu bazu u Bagramu. Američki vojni portparol rekao je da je bomba aktivirana u blizini ulaza u bazu i da je ranjeno 79 vojnika.

"U napadu je ranjeno i manje od 25 afganistanskih civila", navodi se u saopštenju. Prema nekim  informacijama, jedna trogodišnja djevojčica podlegla je povredama zadobijenim u napadu. 	Vijest o ovom napadu podudarila sa obilježavanjem godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. što je i navelo Amerikance da povedu vojnu operaciju i istjeraju talibane iz zemlje.

Američki zvaničnici priznaju da su mnogi u SAD umorni od 10-godišnjeg rata u Afganistanu, ali da američki vojnici moraju ostati u zemlji. Talibani su preuzeli odgovornost za napad u Vardaku. Oni optužuju SAD da su iskoristili  napade 11. septembra kao izgovor da napadnu Afganistan.

"Svake godine taj datum podsjeća Afganistance na događaj sa kojim oni  nemaju ništa", navodi se u saopštenju talibana  koji je proslijeđen medijima.	U saopštenju se navodi da je američki kolonijalizam prolio krv desetina hiljada jadnih i nevinih Afganistanaca". SAD imaju oko 100.000 vojnika u Avganistanu, a oko 44. 000 treba da napusti tu zemlju naredne godine.