Svijet
0

Afganistan protjerao dvojicu visokih evropskih diplomata

FENA
Afganistanske vlasti protjerale su u četvrtak dvojicu visokih evropskih diplomata pod optužbama da su održavali neovlaštene sastanke s talibanskim militantima, saopćili su zvaničnici.

Diplomati - jedan koji je radio u UN-ovoj misiji pomoći u Afghanistanu i drugi koji je bio vršilac dužnosti šefa misije EU - u ponedjeljak su otputovali u Musa Qalu, bivše talibansko uporište u južnoj pokrajini Helmand gdje su se sastali s lokalnim liderima, saopćio je portparol misije UN-a Aleem Siddique, javio je AP.

Nakon tog puta, njih dvojica su optuženi za susret s talibanskim militantima i poručeno im je da napuste zemlju, sudeći po zvaničnicima koji su tražili da ostanu anonimni jer nisui bili ovlašteni da javno govore o tom pitanju.

Diplomati su napustili Afganistan u četvrtak, kazao je Siddique.

Portparol predsjednika Hamida Karzaija, Humayun Hamidzada, izjavio je da su njih dvojica bili "umiješani u neke aktivnosti koje nisu bile njihov posao".

Zvaničnik u sjedištu UN-a ui Briselu potvrdio je da je protjerani zvaničnik EU Michael Semple, zamjenik predstavnika EU u Afganistanu. Semple je Irac.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude identifikovan zbog osjetljive prirode diplomatskih odnosa, nazvao je incident "nesporazumom".

UN-ov zvaničnik od koga je zatraženo da napusti zemlju je Mervyn Patterson, Britanac iz Sjeverne Irske.