Svijet
0

Afganistan prolazi kroz najteži period od rušenja talibana

FENA
Hamid Karzai, predsjednik Afganistana
Hamid Karzai, predsjednik Afganistana
Afganistan prolazi kroz najteži period od rušenja talibanskog režima prije pet godine, jer se na val nasilja nadovezuju i sve ozbiljniji ekonomski problemi, pa vlada ponovo širi ruke prema svijetu tražeći vojnu i humanitarnu pomoć.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u utorak je uputio dramatičan apel Sjedinjenim Državama moleći za oko 77 miliona dolara kako bi ublažio nedostatak hrane, što je posljedica velike suše.

Nešto ranije vlada je pozvala sve sponzore koji su obećali učešće u obnovi Afganistana da budu ažurniji u ispunjavanju svojih obaveza. Razlog tome je spor priliv najavljevnog novca, što je praksa koja traje od prve donatorske konferencije održane još 2002. godine.

Problem broj jedan u zemlji ipak je nasilje u kojem gine sve više ljudi, prije svega na jugu zemlje, gdje je uporište talibanskih pobunjenika i gdje centralna vlast ima vrlo slab uticaj.

[SLIKA]1[/SLIKA] Ranjenici u jednoj afganistanskoj bolnici

Pobunjenici u tome regionu svoju snagu pokazuju čak i napadima na gradove i policijske stanice, što se proteklog vikenda dogodilo u Bakvi, središtu provincije Farah. Više stotina talibana, kako su potvrdili zvaničnici, u akciju je krenulo sa tridesetak kamiona, a koristili su granate i automatsko oružje.

U šest južnih provincija od 31. jula komandu nad međunarodnim snagama, koje sada predvode Amerikanci, trebalo bi da preuzme NATO iz čijeg štaba su najavljena i "pojačanja za Afganistan".

Sjedinjene Države, prenose agencije, tamo trenutno imaju oko 22.000 vojnika, ali njihova ofanziva, uz pomoć domaćih snaga sigurnosti, nije dovela da razbijanja pobunjenika usprkos izvještajima o velikim talibanskim žrtvama.

Predstojeća misija NATO-a na jugu Afganistana, sa više od 20 hiljada vojnika, bit će najveća kopnena operacija Alijanse u njenoj historiji, ističu zapadne novinske agencije.

[SLIKA]2[/SLIKA] Britanske trupe u Afganistanu

Analitičari, nagovještavajući "vrlo težak zadatak" za NATO, odbacuju kao neosnovane prognoze da će se talibani s manje žara boriti protiv onih koji nisu Amerikanci.

Bivši ministar Vadir Safi tvrdi da zbog socijalnih nevolja zemlje, nezaposlenosti i siromaštva, raste podrška talibanima. "Narod na jugu politički ne podržava talibane, ali će ih tolerirati dok njihov život ne postane bolji", kazao je Safi.

Izazav za NATO bit će i ojačali gangovi švercera droge, jer se upravo u južnim provincijama proizvode najveće količine heroina, po čemu je Afganistan i dalje svjetski rekorder sa više od 80 posto ukupne proizvodnje.

Veliki dio novca od droge ide pobunjenicima, ali od njega žive i stotine hiljada Afganistanaca.

Posebna briga je granica s Pakistanom, jer vlasti u Kabulu tvrde da Islamabad na čini dovoljno da spriječi prelaske talibana na pakistansku teritoriju, gdje se oni skrivaju i odakle često kreću u akcije.