Talibani srušili helikopter
0

Afganistan: Poginula 22 pripadnika SEAL-a

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U pokrajini Maidan Wardak u Afganistanu srušen je helikopter pri čemu je poginulo 30 američkih i osam afganistanskih vojnika. Među američkim vojnicima bilo je 22 pripadnika elitne ratne mornarice SEAL, koja je ubila Osamu bin Ladena.

Talibani su preuzeli odgovornost za rušenje helikoptera. Američki zvaničnici su saopćili da među poginulim pripadnicima jedince SEAL nije bilo onih koji su učestvovali u ubistvu Bin Ladena u Pakistanu.

IZ NATO misije u Afganistanu potvrdili su da je sršen helikopter i da je poginulo 38 vojnika, dodavši da je to jedan od najvećih gubitaka tokom desetogodišnjeg rata u Afganistanu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je saučešće američkom predsjedniku Baracku Obami.

Također, Obama je izdao saopćenje u kojem je naveo da će SAD-e nastaviti raditi na stabilizaciji situacije u Afganistanu i boriti se za prave vrijednosti.

"Tugujemo i zbog Afganistanaca koji su poginuli s našim trupama jer su se i oni samo nadali boljoj i mirnijoj budućnosti svoje zemlje", naveo je Obama u saopćenju.

Talibani su potvrdili odgovornost za rušenje helikoptera, navodeći da je to osveta za napad američkih i afgaistanskih vojnika na kuću u okrugu Sayd Abad gdje su se pobunjenici sastali u petak uvečer.