NATO
0

Afganistan ozbiljniji izazov od Kavkaza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U nekoliko londonskih dnevnika u srijedu nailazimo i na analizu djelovanja NATO-a u sučeljavanju s trenutno najvećim izazovima pred kojima, poruka je Daily Telegrapha, ne smije da ustukne.

Daily Telegraph procjenjuje da mlaki odgovor alijanse na, kako piše, siledžijsko ponašanje Rusije ne sluti na dobro kada je riječ o ambicijama Gruzije i Ukrajine da se pridruže vojnom savezu.

No, dodaje list, vijesti o pogibiji francuskih vojnika u Afganistanu, najvećem gubitku u ljudstvu te zemlje u posljednjih četvrt vijeka, možda će uvjeriti Francusku i druge, daleko kolebljivije partnere u NATO-u, da će cjelokupan savez, ako želi pobjedu, morati da podigne ulog u Afganistanu. A to podrazumijeva daleko veće izdvajanje ljudskih i materijalnih resursa za prvu liniju fronta u borbi protiv terorizma.

Afganistan je najveći izazov s kojim se, od okončanja hladnog rata, NATO suočava, ali ga većina članica saveza i dalje tretira kao uzgrednu predstavu koja zaslužuje samo simbolično učešće. Jučerašnji francuski gubici pokazuju da to nije tako.

I pored svih bombastičnih izjava o Rusiji i Gruziji, Afganistan je mjesto u kojem je srčanost NATO-a stavljena na istinsku probu, piše Daily Telegraph.