Svijet
0

Afganistan opovrgava tvrdnje da Iran upućuje oružje talibanima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar odbrane Afganistana opovrgnuo je tvrdnje američkih dužnosnika koji navode kako raspolažu dokazima da Iran oružjem snabdijeva talibane.

Prema riječima Abdula Rahima Wardaka, teško je dovesti u vezu talibansko oružje s Iranom te je spekulirao da talibane možda naoružava Al-Qaida ili članovi organiziranog kriminala, prenijele su agencije.

Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je da Teheran mora biti upoznat sa činjenicom da se oružje iranske proizvodnje upućuje u Afganistan.

Prethodno je pomoćnik državne tajnice Nicolas Burns izjavio kako postoje nepobitni dokazi da Teheran stoji iza pošiljki oružja. Iranske vlasti negiraju takve optužbe.

Predstavnici afganistanskih vlasti i koalicije predvođene Sjedinjenim Državama izvijestili su o pogibiji 26 talibanskih militanata u dvije odvojene bitke u pokrajini Kandahar.

U međuvremenu koalicija istražuje tvrdnje talibana da su zarobili jednog stranog vojnika u južnoj pokrajini Helmand. Ako se ta informacija potvrdi, to bi bilo prvi put da talibani drže jednog stranog vojnika otkada su zbačeni s vlasti 2001. godine.