Svijet
0

Afganistan: Oni koji su radili za Amerikance boje se za život

SRNA
Afganistanski civili, diplomate ili agencije, koji su godinama radili za američku vojsku, naveli su da im je život u opasnosti nakon povlačenja Amerikanaca i strahuju da bi mogli ostati i bez obećanog viznog programa.

Afganistanski saveznički program odobren je prije dvije godine i namijenjen je Afganistancima u službi američke Vlade.

   Od tada, od 2.630 zahtjeva, 48 je odbijeno, a jedna osoba je pozvana na razgovor. Nijedna viza nije odobrena u sklopu programa.

   Oni  koji čekaju na odgovor Amerikanaca, ističu da su ih talibani obilježili kao izdajnike i strahuju da bi mogli da budu meta napada kada i posljednji strani vojnik napusti tu zemlju krajem 2014. godine.

   "Moja stvarna zabrinutost je odlazak koalicionih i američkih snaga iz Afganistana. Biću zabrinut za svoj život", rekao je Muhamed Zahir Moshtak, koji u protekle dvije i po godine radi u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

   On je zahtjev za vizu podnio prije sedam mjeseci i od tada nije dobio nikakav odgovor.

   Prevodioci, koji rade sa američkom vojskom, već su, u skladu sa svojim dužnostima, izloženi svakodnevnoj opasnosti. I nakon odlaska sa posla suočavaju se sa raznim opasnostima jer su u porastu napadi na vladine i službenike u stranim oružanim snagama ili na one koje su smatrani njihovim pristalicama.