Svijet
0

Afganistan: Karzai neozlijeđen u pokušaju atentata

FENA
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ostao je neozlijeđen u pokušaju atentata na njega tokom proslave održane u nedjelju nedaleko od predsjedničke palače u Kabulu, objavile su svjetske agencije.

"Sve je u redu, na sigurnom je", rekao je jedan izvor iz palače.

Tokom proslave poraza vojske SSSR-a u ratu u Afganistanu odjeknula je pucnjava iz automatskog oružja, zbog koje su Karzai i drugi visoki afganistanski dužnosnici bili prisiljeni pohitati u zaklon, a stotine prisutnih u nastalom su haosu nastojali pobjeći s mjesta događaja.

Isprva se nije moglo utvrditi odakle stižu pucnji, a izravni TV prijenos svečanosti naglo je prekinut.

Predsjednik Karzai potom je izvučen s mjesta događaja u crnom 'landcruiseru', a odgovornost za napad uskoro su preuzeli talibani.

"Naši su ljudi pucali u Karzaija", prenio je Reuters izjavu glasnogovornika talibana Zabihulaha Mujahida s nepoznate lokacije.

Talibanski glasnogovornik rekao je kako je u atentatu sudjelovalo šest napadača, od kojih su trojica ubijena, ali zasad nema neovisne potvrde broja žrtava napada.

Njemačka novinskaj agencija DPA prenosi da su šestorica mudžahedina izvršila napad, kao i da su pri tom poginula trojica, dok su preostala trojica pobjegli i nalaze se na bezbijednom mjestu.

Prema svjedocima na koje se poziva japanska novinska agencija Kjodo, u napadu je povrijeđeno dvoje ljudi, među njima jedan poslanik afganistanskog parlamenta.

Na okupljene ljude pucano je iz obližnjih kuća.

U proteklih nekoliko godina, preduzeto je nekoliko neuspješnih atentata na predsjednika Karzaija.