UN
1

Afganistan je najveći svjetski proizvođač hašiša

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistan je ne samo vodeći svjetski proizvođač opijuma nego je i najveći svjetski proizvođač hašiša, navodi se u izvještaju koji je u srijedu u Beču objavila UN-ova agencija za borbu protiv droga.

"Od svih droga u Afganistanu, bez obzira da li je riječ o opijumu ili kanabisu, profitiraju oni koji kontrolišu teritoriju, pružajući dodatni izvor prihoda pobunjenicima", izjavio je Antonio Maria Costa, direktor Ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

UN-ova agencija procjenjuje da je prosječna godišnja proizvodnja hašiša, koji se dobiva iz kanabisa, između 1.500 i 3.000 tona, vrijednosti i do 94 miliona dolara, prenosi DPA.

Kanabis se uzgaja na manjim površinama zemljišta u Afganistanu nego u ostalim velikim zemljama proizvođačima hašiša kao što je Maroko, navodi se u prvom izvještaju UNODC-a o proizvodnji hašiša u Afganistanu.

Ipak, bolji prinos afganistanskog kanabisa, sa 145 kilograma po hektaru, čini tu zemlju najvećim svjetskim proizvođačem.

U Maroku taj prinos iznosi samo 40 kilograma po hektaru.

Za afganistanske seljake, uzgajanje kanabisa je unosno jer je mnogo jeftiniji od opijuma.

Farmeri se, ipak, opredjeljuju za opijum jer je kanabis kraćeg vijeka i treba ga navodnjavati jer je to ljetna biljka.

UNODC procjenjuje da se kanabis u Afganistanu uzgaja na između 10.000 i 24.000 hektara, u poređenju s marokanskim uzgojem na području od nešto manje od 60.000 hektara.